Brittes Kookkunsten.

Lekkere recepten en avontuurlijke reisverhaaltjes!

'Gezonde' Fried Rice

Hoeveelheden controleren
Ik heb soms zo'n zin in van die overheerlijke fried rice die je in Nederland eigenlijk alleen bij hippe streetfood trucks kunt eten. Toen ik in Bolivia woonde, had ik ook ineens behoefte aan Aziatisch eten, maar dat was daar lastig te vinden en ik was op een 'gezonde' toer. Dus besloot ik een gezondere versie van fried rice te verzinnen en die is best goed gelukt! Bovendien is het super makkelijk en snel klaar.

Voor ongeveer 3 porties heb je nodig:

  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 240 milliliter groentebouillon
  • Flinke hand wortels
  • 150 gram doperwten (uit de diepvries)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eieren
  • Wat bosui
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • Olijfolie
  • Zout en peper


Zo maak je deze gezondere versie van fried rice:

Hak de wortels in kleine stukjes en zet even apart. Kook de rijst in de bouillon in een pan met een dikke bodem en voeg na een paar minuten de wortels toe. Snijd vervolgens ook de ui en de knoflook fijn. Als de rijst en de wortels gaar zijn, giet je ze af en doe je ze even in een kom. In de pan verwarm je wat olijfolie en fruit je de ui ongeveer 3 minuten. Voeg dan de knoflook, erwten, rijst, sojasaus, sesamolie en een snufje zout en peper toe en bak alles 6 minuten. Schep regelmatig even om.

In de tussentijd klop je de eieren met wat zout en peper. Maak een kuiltje in het midden van de pan en laat de eieren even garen in het kuiltje zonder te roeren. Dit duurt een paar minuten, maar zodra het ei begint te stollen, kun je alles goed omscheppen. Laat nog heel even meebakken en snijd ondertussen een bosuitje in ringetjes. Serveer de rijst met de bosui en eventueel een beetje sambal en eet lekker!

Tip: als je de rijst en wortels een dag van tevoren kookt, bakt de rijst beter en is deze fried rice nóg lekkerder!