Brittes Kookkunsten.

Lekkere recepten en avontuurlijke reisverhaaltjes!

Lekkerste Tomatensoep Ooit

Deze overheerlijke en lichte tomatensoep is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver, maar geheel naar mijn smaak aangepast en omgetoverd tot veganistische feestklassieker in mijn huis. Lekker voor elke gelegenheid en makkelijk om in enorme hoeveelheden op tafel te zetten!

Voor 4 flinke koppen soep heb je nodig:
  • 1 grote ui
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 flinke wortel
  • Handvol verse basilicum
  • Olijfolie
  • 1 kilo rijpe pomodori tomaten (als die lastig te krijgen zijn, werkt een blik pomodori tomaten ook)
  • 1 liter groentebouillon


Zo maak je deze fantastische soep:

Als eerst hak je de ui en knoflook fijn, rasp je de wortel en hak je de basilicumsteeltjes fijn. De blaadjes bewaar voor later. Behoorlijk wat olijfolie in een diepe kookpan heet laten worden en de ui, knoflook, wortel en basilicumsteeltjes toevoegen. 20 minuten laten pruttelen op een laag vuurtje met de deksel erop. Zorg dat je om de paar minuten even roert. Als het groentemengsel aanbakt, kun je nog een beetje olijfolie toevoegen eventueel.

Ondertussen ontvel je de tomaten door ze onder te dompelen in kokend water en met een scherp mesje een kruisje te snijden. Als het goed is, kun je de velletjes er nu heel makkelijk afhalen, maar PAS OP: de tomaten zijn zo heet als lava. Snijd de tomaten in grote stukken als ze iets zijn afgekoeld.

Voeg de tomatenblokken en bouillon toe aan het groentemengsel, roer even goed, breng aan de kook en laat nog eens 20 minuten pruttelen met deksel. Roer om de zoveel tijd even. Na 20 minuten is het tijd om de soep te pureren met een staafmixer. Dit kan als het nog heet is, maar pas op voor spetters!

Nu is het tijd om de soep te proeven en naar smaak zout en peper toe te voegen, witte peper smaakt ook erg lekker hierbij. Verwarm de soep nog één keer en serveer met een lekker ovenbrood, dipje en met de verse basilicumblaadjes. Smullen maar!