Brittes Kookkunsten.

Lekkere recepten en avontuurlijke reisverhaaltjes!

Pizza al Tonno

Deze pizza met tonijn is een favoriet van mij! De zwarte olijven, champignons, ui en kappertjes passen perfect bij de smaak van de tonijn. Deze pizza vult goed, maar is door de flinterdunne bodem totaal geen zware maaltijd. Het allerlekkerst is deze pizza op een pizzasteen uit een pizzaoven of van de barbecue, maar uit de oven vanaf een bakplaat smaakt hij ook heerlijk.

DSC06601

Voor 4 pizzabodems heb je nodig:
  • 250 gram tarwemeel (ik gebruik Italiaans meel tipo 2, met veel zemelen)
  • 1 gram of 1,5 theelepel instant droog bakkersgist
  • 150 milliliter lauw water

Voor de toppings heb je nodig:
  • 150 gram tonijn (tonijn uit een potje van Ortiz is mijn favoriet, maar tonijn uit blik werkt ook prima)
  • 80 gram kastanjechampignons
  • 1 grote (rode) ui
  • 50 gram kappertjes
  • Handje zwarte olijven
  • Potje van +/- 280 gram Italiaanse tomatensaus

DSC06582

Zo maak je deze heerlijke pizza:

Meng voor het deeg eerst het meel en de gist goed door elkaar. Voeg terwijl dan beetje bij beetje het water toe en mix het deeg voor ongeveer 10 minuten op een lage stand in een keukenmixer met deeghaken. Haal vervolgens het deeg uit de kom en kneed het nog heel even na met de hand. Bestrooi de kom met een beetje meel en leg de bol in de kom. Bedek met een theedoek en zet de kom voor minimaal één uur op een warme plek.

Terwijl je wacht tot het deeg is gerezen, kun je de ui in ringen snijden, de olijven in ringen snijden, de kappertjes uit laten lekken en de champignons in plakjes snijden. Laat de tonijn ook een beetje uitlekken, maar zorg dat er wat olie overblijft, anders wordt hij droog op de pizza. Verwarm ook de oven vast voor op 200 graden, OF steek je barbecue aan. Als je een pizzasteen gebruikt, is het belangrijk dat je deze al in de oven/op de barbecue hebt liggen.

Als het deeg mooi is gerezen en een licht gebarsten korstje heeft gekregen, kneed je het met de hand nog even goed na en verdeel je het in vier ballen. Dit worden je vier pizza's.

DSC06580

Zorg dat je een schoon en met meel bestoven aanrecht hebt om je pizzabodem op uit te rollen. Doe het eerste deel met de hand en rol vervolgens met een deegroller of wijnfles en draai de bodem regelmatig om. Je kunt stoppen wanneer je de gewenste dikte hebt bereikt, maar deze pizza is groot en flinterdun het allerlekkerst! Houd er wel rekening mee dat je de pizza ook nog naar een steen of bakplaat moet zien te verplaatsen en hoe dunner de bodem, hoe lastiger dat wordt.

Als je een mooie bodem hebt (die niet vastgeplakt aan het aanrecht zit), kun je gaan "beleggen". De beste volgorde is: tomatensaus, ui, champignons, tonijn, olijven en kappertjes. Zorg dat je alles eerlijk verdeelt en genoeg over houdt voor de laatste pizza. Nu komt het moeilijkste deel: verplaats de pizza naar de oven of barbecue. Het beste kun je een pizzaschep gebruiken, maar ik gebruik een platgeslagen blik van een (nieuwe!) stoffer en blik set.

DSC06589

Bak de pizza voor ongeveer 10 minuten en geniet!

DSC06600